Eräs suomalaisten perinneruokien helmistä on sianlihakastike, eli perinteinen läskisoosi. Sitä on myös 2000-luvun kotirintamamiehen syytä osata laittaa, vaikka harva kebabilla ja hesen herkuilla makunystyränsä pilannut nykynuori sitä osaakaan arvostaa. Meillä harjoiteltiin tänään. Tein tupla-annoksen, eli arvatenkin harjoitellaan myös huomenna. Ja keskiviikkona.
Läskisoosi
500 grammaa rasvaista siankylkeä palana
1 sipuli
3-4 ruokalusikallista vehnäjauhoja
Nyrkillinen voita (jos sika ei ole riittävän rasvainen)
Vettä tai laihaa lihalientä
Suolaa
Pippuria
Valurautapata
Puuhaarukka
Ruokalusikka
Vispilä
Veitsi
Ota sika pois jääkaapista hyvissä ajoin ennen ruoanlaiton aloittamista:
Valitse taustamusiikki. J.Karjalainen & Polkabilly Rebels:n Siantappolaulu toimii hyvin. Paloittele huoneenlämpöinen siankylki noin sentin paksuisiksi sivuiksi ja pilko ne vielä suupalan kokoisiksi kimpaleiksi:
Paista lihat useammassa erässä rapeiksi ja herkullisen ruskeiksi ja siirrä sivuun erilliselle lautaselle. Rasvaa ei tarvitse lisätä pannuun.
Lihojen paistuessa pilko sipuli. Kun kaikki lihat on paistettu pitäisi pannussa olla koko lailla rasvaa. Ruskista vehnäjauhot rasvassa, lisää voita jos sian rasva ei tunnu riittävän. Lisää vettä tai lihalientä kun jauho-rasvaseos on tumman maitokahvin väristä, mutta ei (vielä) palanutta. Sekoita vimmatusti jotta kastikkeesta tulee tasainen. Lisää joukkoon sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua miedolla lämmöllä puolisentoista tuntia, lisää vettä tai lihalientä jos kastikkeesta meinaa tulla liian paksua. Lisukkeeksi kuoriperunoita, porkkanaraastetta, sinappia ja suolakurkkua. Ruokajuomaksi maitoa tai olutta. Toimii.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti