perjantai 21. tammikuuta 2011

Kaksi kokemusta avoimuudesta

Onnistuin keräämään kahden päivän sisällä kaksi varsin erilaista kokemusta Espoon kaupungin palveluista, joihin kumpaankin liittyi sana "avoin".

Ensimmäinen oli eilinen käynti avoimessa neuvolassa rokotuttamassa nuorempaa pneumokokin ja influenssan varalta.  Avoin neuvola on paikka jossa rokotukset ja pienet tarkastukset hoituvat kätevästi ilman ajanvarausta, tai näin sen ainakin tulisi mennä; todellisuus on oman kokemukseni mukaan hieman toinen.  On tietysti selvää, että kunnallisen terveydenhuollon sujuvuuden kannalta on järkevää keskittää toimintoja yhteen paikkaan ja aikaan: normaaliin yhden  lapsen ajanvarauksella hoidettavaan neuvolakäyntiin kuluu puolisen tuntia ja tuossa ajassa rokottaa neljä lasta avoimessa neuvolassa. Resurssit ovat siis hyvässä käytössä eikä aikaa kulu hukkaan.  

Asiakasnäkökulmasta homma ei kuitenkaan ihan jouhevasti toimi, tässä muutamia huomioita:
  • Meiltä on kotoa 300 metriä matkaa lähimpään neuvolaan  ja se sijaitsee vieläpä kätevästi samassa rakennuksessa kuin vanhemman lapsen päiväkoti.  Avoin neuvola toimii Tapiolassa, jonne on matkaa 3 kilometriä.  Ei sietämätöntä, mutta onhan tuossakin taipaleessa hommaa, varsinkin autottomalle perheelle
  • Mentäessä ajanvarauksen kanssa neuvolaan voi olla varma että ulkona on puolen tunnin kuluttua. Avoimessa neuvolassa ei voi mitenkään tietää kauanko aikaa menee; on siis syytä varautua viettämään paikan päällä koko kahden tunnin aika.  Eilen aikaa kului tunti odotteluun ja 10 minuuttia varsinaiseen operaatioon
  • Terveydenhoitaja oli sama kuin jonka luona olisimme käyneet lähineuvolassa.  Avoimessa neuvolassa vastaanotolla oli kaksi hoitajaa yhden asemasta
Loppujen lopuksi tilanne oli siis se, että lähdimme 3 kilometrin päähän tapaamaan samaa terveydenhoitajaa jonka olisimme voineet tavata 300 metrin päässä, jonotimme tunnin vastaanotolle koska ajanvarausta ei voinut tehdä ja jouduimme jättämään vanhemman lapsen normaalia pidempään päiväkotiin, sillä aikaa kului niin paljon ettemme ehtineet hakemaan häntä tavalliseen aikaan.  Vaikka olisimme ehtineetkin, piti päiväkodissa silti varautua myöhästymiseen, sillä en voinut antaa tarkkaa aikaa siitä milloin pääsisimme lapsen hakemaan.  Tämän lisäksi lähineuvolassa voitiin tuona aikana hoitaa vain puolet vastaanotoista koska toinen terveydenhoitaja oli avoimessa neuvolassa ja avoimessa neuvolassa vastaanotto hoidettiin tuplamiehityksellä.  Pientä viilaamista systeemissä voisi olla.

Parempi kokemus avoimuudesta oli tänään, kävimme nimittäin aamupäivällä avoimessa päiväkodissa.  Espoon kaupungin nettisivujen mukaan "Avoimet päiväkodit on tarkoitettu lapsiperheiden kohtaamispaikaksi, jossa vanhemmilla on mahdollisuus tutustua muihin aikuisiin ja lapset saavat ikäistään leikkiseuraa. Siellä voi osallistua ohjattuihin toimintatuokioihin tai leikkiä yhdessä muiden kanssa. Toiminta on avointa ja maksutonta, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Systeemi toimii loistavasti;  lapset saavat leikkiä muiden lasten kanssa, lelut ovat uusia (lasten näkökulmasta) ja leikkimiseen on tilaa.  Avoimessa päiväkodissa piirtäminen, maalaaminen ja askartelu on paljon helpompi fasilitoida kuin kotona. Syömiseen on omat tilansa, eli lounaan nauttiminen onnistuu paikan päällä.  Ei pidä aliarvioida myöskään sitä, että joskus on ihan kiva jutella aikuisten ihmisten kanssa, kun suuren osan ajastaan viettää yksin pienten lasten seurassa. Avoimesta päiväkodista tullee meidän perheen perjantairutiini, ainakin jos se minusta on kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti