tiistai 1. helmikuuta 2011

Perinneruokia ja lattepappailua

Viime päivinä on tullut jälleen askarreltua perinneruokien parissa. Sunnuntai-illan ohjelmassa oli karjalanpaistin valmistusta. Karjalanpaisti on nerokas ruoka: varsinaiseen valmistuprosessiin ennen padan laittamista uuniin on vaikea saada tuhlattua montaa kymmentä minuuttia ja pitkän haudutuksen jälkeen lopputulos on yleensä erinomainen.  Oma reseptini oli tällä kertaa seuraavanlainen:

0,6 kg naudan etuselkää
0,5 kg naudan lapaa
0,5 kg siankylkeä

1 sipuli
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
Vettä, suolaa

Oikeastaan ainoat trikit jotka tämän ruoan valmistuksessa tulee mieleen ovat sellaiset, että naudanlihan tulee tarpeeksi halpaa, paisti ei siis käy, ja ensimmäinen puoli tuntia kypsennyksestä tulee suorittaa 300 asteessa ilman kantta.  Riittävän kuuma alkulämpötila saa päällimmäiset lihat ruskistumaan ja nesteen lämpenemään tarpeeksi nopeasti, näin liemi säilyy kirkaana eikä lihoja tarvitse turhaan ruskistaa pannulla etukäteen. Nautitaan, yllätys yllätys, kuoriperunoiden ja porkkanaraasteen kanssa. Lopputulos näytti jotakuinkin tältä:


Seuraava perinneruokaprojektini oli niinkin monimutkainen kuin hiivaleipä. Jauhopakkauksen ohjeella pääsee pitkälle, itse suosin muutamaa desiä maitoa ja muutamaa ruokalusikallista fariinisokeria taikinassa. Yksi jippo, jonka tällä kertaa jälleen itse unohdin, on se, että leipä kannattaa paistaa ilman leivinpaperia suoraan jauhotetun pellin päällä: näin myös pohjasta tulee rapea. Tämänkertainen leipä - tai toinen niistä - näytti tältä:


Tänään tiistaina kävin myös perinteisellä ravintolalounaalla; paikka oli täydellisen tunteitaherättämätön Classic Pizza Restaurant kauppakeskus Sellossa. Pizza oli ihan jees, palvelu oli ok, kärryillä pääsi sisään ja lastenruokia varten oli mikro. Toimivaa, mutta ei missään mielessä ikimuistoista. Innostuin myös kahvittelemaan kaverin kanssa ja ostamaan puolittaisena heräteostoksena langattoman lämpömittarin ja lisäanturin siihen Claes Ohlssonilta, joista viimeksi mainittu lisännee miehekkyyspisteitä roimasti. Ettei ihan knapsuiluksi menisi.

1 kommentti: